PROGRAM HAKKINDA
Program elektriğin üretilmesi, denetim altına alınması, iletilmesi, dağıtılması, ısıtmada, aydınlatmada ve güç temininde kullanılması, elektrik donanımının üretilmesi, denemesi ve ölçülmesi, yapılarda elektriğin güvenli tesis edilmesi, elektrikli araç ve gereçlerin bakımının yapılması ve arıza giderme konularında tekniker yetiştirmek amacıyla eğitim- öğretim veren dört yarıyıllık bir programdır. Yaz aylarında yapılan is yeri stajları ile, uygulamaları yerinde yapma olanağı bulunmaktadır.
Programın Amacı
Programın amacı kamu ve özel sektörün aradığı mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış, günün teknolojisini takip eden ve kendini geliştirmeye devam eden, mühendis ile teknisyen arasında köprü görevi gören nitelikli ara teknik eleman ihtiyacını karşılamaktır.
Bölüm mezunları, tekniker unvanlı nitelikli elemanlar olarak, her türlü tesisin kurulmasında, işletmelerin sürekli çalışmasında, elektrikli cihaz ve aletlerin kontrolü, bakımı ve tamiratında, fabrikalarda, üretimin sürekliliğinde, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında görev alırlar. Elektrik Programı, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde kalifiye elemanlar yetiştirmektedir.
EĞİTİM – ÖĞRETİM
Mesleki Eğitime Giriş Şartları
Bu programı tercih edebilmek için gerekli şart:
Adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yapacağı Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından en az 150 ve üzeri puan alması gerekir.
Elektrik teknikerliği eğitimi liseden sonra 2 yıl olup, 2 yıllık (4 yarıyıl) eğitim boyunca öğrencilere aşağıda yer alan dersler okutulur;
Ayrıca her yılda Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar gibi kültür derslerini öğrenirler. Öğrenciler eğitim boyunca toplam 80 iş günü meslekleri ile ilgili iş yerlerinde iş yeri uygulamaları eğitimi görürler.
Eğitim süresince öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler.
Eğitim sonrası Kamuya ait Kurum ve Kuruluşlarda görev alan İklimlendirme Soğutma Teknikerler 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanununun Teknik Hizmetler Sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre ücret alırlar. Özel sektörde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.
Elektik Programı Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması ve “Elektrik Teknikeri” unvanı verilir. Elektrik teknikeri Elektrik mühendisi tarafından hazırlanan plana göre;
İşletmede yapılacak elektrik tesisatı işleri için cihazların projeye uygun olarak yerleştirilmesini sağlar, İşletme içindeki bütün alçak gerilim, güç ve aydınlatma tesislerinde meydana gelen arızaların tespit edilmesi, giderilmesi ile ilgili çalışmaları planlar ve takip eder. Gerekli hallerde doğrudan kendisi müdahale eder, Sistemi geliştirmek ve denetlemek için deneyler ve testler yapar.
Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması ile ilgili her türlü tesisat ve makinelerin kurulması, işletilmesi, bakımı ve onarımı işlerinde elektrik mühendisleri ile teknisyenler arasında görev yapan ara elemandır.
Mezun Olan Öğrencilerin Dikey Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları
Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri, Makine Kimya Enstitüsü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler. Günümüzde elektriğin kullanılmadığı alan kalmamıştır. Sanayileşme arttıkça elektrik kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Elektrik programı öğrencileri aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimin sonunda elektriğin hemen her alanında çalışma imkânı bulabilirler. Çalışma alanlarından bazıları şunlardır;
DERSLER
AKADEMİK KADRO
İLETİŞİM