Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler, muhasebe mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler.
Kamu sektörü ve özel sektör işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerinin verimli bir biçimde yürütülmesi için teorik bilginin yanı sıra uygulama yapabilen, muhasebe mevzuatına sahip, bilgisayarlı muhasebeyi yürüten meslek elemanları kamu sektöründe ve özel sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir.
Muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe bölümlerinde, Maliye Bakanlığının çeşitli birimlerinde ve özellikle vergi dairelerinde görev alabilirler. Muhasebe ve vergi uygulama meslek elemanlarının vergi dairelerinde, muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe servislerinde, muhasebe programı yapan iş yerlerinde çalışma olanakları vardır. Bu meslekte iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Son zamanlarda muhasebecilik alanında bilgisayar paket programlarının yaygınlaştığı görülmekte ve bu oran giderek artmaktadır. Ayrıca dijital platformların da çok ciddi olarak üzerinde durduğu bir alan olması itibariyle işlemler artık E-Muhasebe, E-Defter, E-Fatura, E-Beyanname odaklı olarak yürütülmektedir. Bundan dolayı bu alanda bilgisayarlı muhasebe paket programlarını kullanan nitelikli elemanlara piyasada ihtiyaç duyulmaktadır. Program mezunları basta Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ile Yeminli Mali Müşavir bürolarında yardımcı eleman olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca mezunlar, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde, muhasebe elemanı olarak çalışmaktadırlar. Mezun olan öğrencilerin çoğu piyasada is bulmaktadırlar, hatta son yıllarda bu alanda açık da bulunmaktadır. Öğrencilerin çoğu genellikle stajını yaptığı işyerlerinde kalmaları için teklif almakta ve devamlı personel olarak işe yerleşmektedirler.
Program mezunları 3568 Sayılı SM, SMMM ve YMM"lik Kanunu ile iki yıllık eğitimden sonra, dikey geçiş yaparak dört yıllık fakülte eğitimini de tamamladıktan sonra, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) tarafından açılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde, üç yıllık mesleki stajlarına başlamakta ve üçüncü yılın sonunda yapılan sınavlarda başarılı olurlarsa "Serbest Muhasebeci Mali Müşavir" unvanını alabilmektedirler.
|