Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı

PROGRAMIN TANITIMI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Enstitüsü olarak kuruldu. 1982 Yılında Çankırı Meslek Yüksekokulu olarak Ankara Üniversitesi`ne bağlanmıştır. 1982 yılında Meslek Yüksekokulu’na dönüştükten sonra, İktisadi ve İdari Programlar Bölümü Muhasebe Programı olarak açılmış ve daha sonra, Bilgisayarlı Muhasebe adına dönüştürülerek eğitim-öğretim hayatına devam etmiş, 2001-2002 eğitim- öğretim yılından itibaren Muhasebe Programı, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Programı olarak ismi değiştirilmiştir.  Meslek Yüksekokulumuz, 2007 Yılında kurulan Çankırı Karatekin Üniversitesine bağlanmıştır. O tarihten itibaren de, Muhasebe ve Vergi bölümü altında Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı olarak Eğitim ve öğretime devam eden Türkiye’nin en köklü Meslek Yüksekokullarından birisidir.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programını bitirenlere, “Muhasebe Meslek Ara Elemanı” unvanı verilmektedir. Mezuniyet sonunda Programı bitirenler Ön Lisans diploması almaktadır. Program, 2024-2025 Eğitim Öğretim döneminden sonra 3+1 uygulamasına geçmiş olup, üç dönem mesleki gelişmelere dönük örgün öğretim, bir dönem işyeri meslek uygulamasını kapsamaktadır. Bu şekilde öğrencilerin, okul dönemindeyken işyerinde daha fazla zaman geçirerek, mesleki tecrübe kazanma ve böylece iş edinme imkanına daha kolay erişim sağlanması hedeflenmektedir.

PROGRAM HAKKINDA

İşletmelerin muhasebe bölümleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe servisinde sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık (3+1 uygulaması ile) bir yükseköğretim programıdır.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı öğrencilerine; alanı ile ilgili paket programları (MİKROCOM, LUCA, GMS - IMS, ETA, MS Office vb..) kullanabilme, bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilme, ticari hayatta kullanılan defterleri (yevmiye defteri, büyük defter, envanter defteri, serbest meslek defteri, karar defteri, işletme defteri vb.) mevzuata uygun usul ve esaslara göre işleyebilme alışkanlıkları kazandırarak, özel sektörün ihtiyacı olan eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik Muhasebe Ara Elemanı yetiştirmeyi hedeflemektedir.

PROGRAMIN AMACI
Sanayi, hizmet ve ticari alanda işletme sayılarının hızla arttığı ve de dijitalliğin en yoğun şekilde kullanıldığı günümüzde, her işletme artık muhasebe, vergi, personel, finans alanında yetişmiş eleman ihtiyacı duymaktadır. Bu doğrultuda E-Muhasebe, E-Defter. E-Fatura adı altında internet tabanlı bir meslek haline dönüşen mali ve finans piyasalarına dönük, Muhasebe Ara Elamanının yapacağı ön muhasebe, muhasebe kaydı, vergi işlemi, personel işlemleri ve finans alanı hizmetlerini yerine getirebilecek, Muhasebe veya Mali Müşavirlik bürolarının ve Ticari firmaların muhasebe, personel ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılayacak, alanında yetişmiş işgücü ile ilgili gerekli eğitim ve öğretim verilmesi amaçlanmaktadır.



EĞİTİM – ÖĞRETİM

Mesleki Eğitime Giriş Şartları

Bu programı tercih edebilmek için gerekli şart:

Adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yapacağı Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından en az 150 ve üzeri puan alması gerekir.

Mezun Olan Öğrencilerin Dikey Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Ekonomi
  • İktisat
  • İşletme
  • İşletme Bilgi Yönetimi
  • İşletme Enformatiği
  • İşletme Yönetimi
  • İşletme-Ekonomi
  • Kamu Yönetimi
  • Lojistik Yönetimi
  • Maliye
  • Muhasebe
  • Muhasebe Bilgi Sistemleri
  • Muhasebe ve Finans Yönetimi
  • Muhasebe ve Finansal Yönetim
  • Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
  • Muhasebe ve Denetim
  • Uluslararası Finans
  • Uluslararası Finans ve Bankacılık
  • Uluslararası İşletme
  • Uluslararası İşletmecilik
  • Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
  • Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik
  • Uluslararası Ticaret
  • Uluslararası Ticaret ve Finans
  • Uluslararası Ticaret ve Finansman
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Bunlara ek olarak, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (Dgs) İle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programlarına (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise şöyle;

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Bu programdan mezun olanlar, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir bürolarında ve Bağımsız denetim bürolarında yardımcı eleman olarak çalışır. Banka, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmeleri ve tüm sektörel işletmelerde muhasebe elemanı olarak iş imkânı bulabilirler.

MEZUN ÖĞRENCİLERİN İSTİHDAM EDİLEBİLECEĞİ SEKTÖRLER VE İŞ TÜRLERİ

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler, muhasebe mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler.

Kamu sektörü ve özel sektör işletmelerinde hizmet, üretim ve faaliyetlerinin verimli bir biçimde yürütülmesi için teorik bilginin yanı sıra uygulama yapabilen, muhasebe mevzuatına sahip, bilgisayarlı muhasebeyi yürüten meslek elemanları kamu sektöründe ve özel sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir. 

Muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe bölümlerinde, Maliye Bakanlığının çeşitli birimlerinde ve özellikle vergi dairelerinde görev alabilirler. Muhasebe ve vergi uygulama meslek elemanlarının vergi dairelerinde, muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe servislerinde, muhasebe programı yapan iş yerlerinde çalışma olanakları vardır. Bu meslekte iş bulma olanağı oldukça yüksektir. Son zamanlarda muhasebecilik alanında bilgisayar paket programlarının yaygınlaştığı görülmekte ve bu oran giderek artmaktadır. Ayrıca dijital platformların da çok ciddi olarak üzerinde durduğu bir alan olması itibariyle işlemler artık E-Muhasebe, E-Defter, E-Fatura, E-Beyanname odaklı olarak yürütülmektedir.  Bundan dolayı bu alanda bilgisayarlı muhasebe paket programlarını kullanan nitelikli elemanlara piyasada ihtiyaç duyulmaktadır.
Program mezunları basta Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ile Yeminli Mali Müşavir bürolarında yardımcı eleman olarak çalışmaktadırlar. Ayrıca mezunlar, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde, muhasebe elemanı olarak çalışmaktadırlar. Mezun olan öğrencilerin çoğu piyasada is bulmaktadırlar, hatta son yıllarda bu alanda açık da bulunmaktadır. Öğrencilerin çoğu genellikle stajını yaptığı işyerlerinde kalmaları için teklif almakta ve devamlı personel olarak işe yerleşmektedirler.

Program mezunları 3568 Sayılı SM, SMMM ve YMM"lik Kanunu ile iki yıllık eğitimden sonra, dikey geçiş yaparak dört yıllık fakülte eğitimini de tamamladıktan sonra, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) tarafından açılan sınavlarda başarılı oldukları takdirde, üç yıllık mesleki stajlarına başlamakta ve üçüncü yılın sonunda yapılan sınavlarda başarılı olurlarsa "Serbest Muhasebeci Mali Müşavir" unvanını alabilmektedirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA İMKANLARI

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları eğitimini bitiren öğrenciler "Ön lisans Diploması" almaya hak kazanırlar ve muhasebe meslek elemanı unvanı alırlar. Meslek elemanı unvanı teknikerlikle denktir. Muhasebe meslek elemanı; bir iş yerine bağlı ya da kendi adına serbest muhasebecilik mesleği icra eden ya da kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe yönetimine katkı veren kişidir. Hemen iş hayatına atılmak isteyen mezunlarımız, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci ve mali müşavir ile yeminli mali müşavir bürolarında yardımcı eleman olarak, banka, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde, muhasebe elemanı olarak iş imkânı bulabilmektedirler.

Program mezunları, 13.06.1998 tarihinde yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile sınavı kazandıkları taktirde dört yıllık mesleki stajlarına başlamakta ve dördüncü yılın sonunda yapılan sınavlarda başarılı olurlarsa "Serbest Muhasebeci" unvanı ile ruhsatı alabilmektedirler. Hem çalışıp hem de okumaya devam etmek isteyenler ise, Açık Öğretim Fakültesi İşletme ve İktisat Bölümlerinin üçüncü sınıfına sınavsız ve doğrudan geçiş yapabilmektedirler. Böylece lisans eğitimlerini tamamlayıp, 3 yıllık bir stajın sonunda Mali Müşavir olabilme yolunu açmış olmaktadırlar. Bununla birlikte mezunlarımız, üniversitelerin 4 yıllık eğitim öğretim veren bölümlerine DGS(Dikey Geçiş Sınavı) ile geçiş yapabilmektedirler.

Bu bölümün devamında; Şirketlerde ve Muhasebe Bürolarında; Serbest muhasebeci ve mali müşavir, Yeminli mali müşavir, Bağımsız Denetim Bürolarında Denetçi, Banka, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmeleri ve tüm sektörel işletmelerde Muhasebe Ara Elemanı olarak iş imkânı bulabilmektedirler.

  • Kısacası tüm işletme faaliyetinin olduğu yerlerde Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Muhasebe Elemanına olarak çalışma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, kamu kurumlarında KPSS ile ön lisans mezunlarına tanınan haklar çerçevesinde memur da olabilirler.

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI ATÖLYE VE LABORATUVAR İMKÂNLAR
Temel bilgisayar derslerinin verilmesinde kullanılan Bilgisayar Laboratuvarı, Bilgisayarlı muhasebe paket programlarının verilmesinde kullanılan Bilgisayarlı Muhasebe Laboratuvarı imkânı mevcuttur.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı

Öğretim Görevlisi Süleyman Dönertaş
6203
sdonertas@karatekin.edu.tr
Öğretim Görevlisi Eyyüp Karakaş
6211
ekarakas@karatekin.edu.tr
Öğretim Görevlisi Murat Korkmaz
6187
mrtkorkmaz@karatekin.edu.tr


    Çankırı Karatekin Üniversitesi - Dış Paydaş Anketi Haziran 2025

        Mezun Öğrenci    

            Kamu        

    Sivil Toplum Kuruluşu

         Özel Sektör     

    Ankete ulaşmak için tıklayınız.

     



     

    Aktif Öğrenciler

    2024-2025 Bahar Dönemi Bölüm Memnuniyet, Ders ve AKTS Değerlendirme Akreditasyon Anketleri

    Muhasebe ve Vergi Güz Dönemi Memnuniyet Anketi

    https://forms.gle/NSJEefHXPSg7BWRo9

    Dersin Kodu ve Adı

    Ders Değerlendirme Anket Linki

    AKTS Değerlendirme Anket Linki

    1.       SINIF

    MUH102 Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri

    https://forms.gle/9wzrYS9FAkHuUvs3A 

    https://forms.gle/EXbzxeFoznxKDNkx7 

    MUH-104 Vergi Hukuku

    https://forms.gle/nK4uB8DouxqWReGy7

    https://forms.gle/HUw57ER1qqpmfkcb8

    MUH-106 Bilgisayarlı Muhasebe I

    https://forms.gle/seB3aecRrx74CLWh8

    https://forms.gle/Q9FHSDnJd9LqXJ3Z7

    MUH-108 İş Dünyası ve Girişimcilik

    https://forms.gle/ksdQoPCLPfgwE1Pj7  

    https://forms.gle/uA1C4vqGFkErmLi1A

    MUH-120 İş ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı

    https://forms.gle/DaarUKLugrPpC6fk6 

    https://forms.gle/n41gbqt65ywLjL2p7

    MUH-122 İktisada Giriş

    https://forms.gle/K3YoaKc94L7QKL5B6

    https://forms.gle/bZ8evEVi9vqeVWom7

    MUH-124 Kamu Maliyesi

    https://forms.gle/ERg9JfRZeab9qLF38

    https://forms.gle/Q9ppck7x4cUDpH5S6

    CMU-102 Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri

    https://forms.gle/rvaL98PSB6iU44QM6

    https://forms.gle/RJoHKRo43CDi6q1E9

    CMU-104 Bilgisayar Ofis Programları ve Klavye Teknikleri

    https://forms.gle/HYbHAWBFFcHEySN18

    https://forms.gle/N9G3t119rCLSpU9k6

    CMU-106 İktisada Giriş

    https://forms.gle/h9QJH4L93LmX9aiTA

    https://forms.gle/ZWbXmBv9c2Ny8uiN8

    CMU-108 Hukuk Bilgisi

    https://forms.gle/Ns14B7U3mbQqHRbw5

    https://forms.gle/axdk8sbkx3NhwqidA

    CMU-110 Temel İstatistik

    https://forms.gle/uZragYenC4h1PeCW6

    https://forms.gle/er9zBXzCjDdjvsAC6

    2.       SINIF

     

     

    CMU-202 Muhasebe Uygulamaları

    https://forms.gle/81pHbnWZSCTdxrbT9 

    https://forms.gle/PamYm29k5ggQa1Tw8 

    CMU-204 Türk Vergi Sistemi

    https://forms.gle/t5sBCAyDAc9RcEVHA 

    https://forms.gle/KRfyiTx69Q85eBnTA 

    CMU-206 Bilgisayarlı Muhasebe II

    https://forms.gle/ieVAkEQWqgkZTPKk7 

    https://forms.gle/gWFUHMestcydrAkP7 

    CMU-210 Finansal Tablolar Analizi

    https://forms.gle/ieVAkEQWqgkZTPKk7 

    https://forms.gle/YYk4qBxCAJT4D7hy9 

    CMU-212 Girişimcilik ve İşletme Yönetimi

    https://forms.gle/sMDfPeacnAnv9swh9

    https://forms.gle/nayT9sTrYNU3m2eT7 

    CMU-216 Muhasebe Standartları

    https://forms.gle/NmeyKHChxvasDc5P6 

    https://forms.gle/kaHbKefTaRW2LyJV6 

     



    Anket Arşivi

    Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı 2024-2025 Güz Dönemi Anketler

    Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı 2023-2024 Bahar Dönemi Anketler


     

    İLETİŞİM
    • Yer: Taşmescit Kampüs
    • E-posta: myomuhasebe@karatekin.edu.tr  
    • Telefon1: +90 376 218 95 00 veya +90 376 213 26 26 Dahili: 6203
    • Telefon2: +90 376 213 11 95 veya +90 376 213 42 01 Dahili: 6203