PROGRAM PROFİLİ
Turizm İşletmeciliği Programı 2 yıllık örgün eğitimden oluşan Ön Lisans Programıdır. Program 4 dönem teorik ve uygulama dersleri ile gerçekleşecek olup, 4 dönem mesleki gelişimlerine yönelik örgün eğitim, 30 gün mesleki staj uygulamasını kapsamaktadır. Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm İşletmeciliği Programı Ön Lisans diplomasını alır ve mezun öğrenciyi Turizm Elemanı unvanı verilir.
Program Eğitim Amaçları
Konaklama işletmeleri (oteller, pansiyonlar, hosteller, moteller, apart oteller, kampingler vb), yiyecek ve içecek işletmeleri (restaurant, kafeterya, pastane vb) ve seyahat acenteleri, ulaştırma hizmetlerinde (uçak, gemi, tren) ara eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
EĞİTİM – ÖĞRETİM
Mesleki Eğitime Giriş Şartları
Bu programı tercih edebilmek için gerekli şart:
Lise ve dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından yapılan TYT ( temel yeterlilik testi ) sonucunda yeterli puanın alınarak yerleşmiş olması ve üniversitenin ilgili bölümüne kayıt yaptırmış olması gerekmektedir.
Eğitimin Süresi ve İçeriği
Turizm İşletmeciliği Programı 2 yıllık örgün eğitimden oluşan Ön Lisans Programıdır. Program 4 dönem teorik ve uygulama dersleri ile gerçekleşecek olup, 4 dönem mesleki gelişimlerine yönelik örgün eğitim, 30 gün mesleki staj uygulamasını kapsamaktadır. Öğrencilere aşağıda yer alan dersler okutulur;
- Yarıyılda; Önbüro İşlemleri, Genel Turizm, Turizm Ekonomisi, Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Turizm İşletmelerinde Etik, Ticari Matematik, İletişim, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili I, İngilizce I
- Yarıyılda; Özel İlgi Turizmi, Temizlik Ürünleri Kullanımı ve Denetimi, Otel İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Önbüro Yönetimi, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Türkiye Turizm Coğrafyası, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II, İngilizce II
- Yarıyılda; Turizm Pazarlaması, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Önbüro ve kat Hizmetleri Otomasyonu I, Kongre ve Fuar Yönetimi, Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü
- Yarıyılda; Turizm ve Çevre, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Odalar Bölümü Yönetimi, Ziyafet ve İkram Hizmetleri Yönetimi, İşletmede Mesleki Eğitim (Staj)
Ayrıca dört dönem boyunca seçmeli dersler; Dünya Mutfakları, Pişirme Yöntemleri I, Pişirme Yöntemleri II, Yöresel Mutfaklar, Gıda ve Personel Hijyeni, Araştırma Yöntemleri ve Raporlama
Eğitim Süresince
Eğitim süresince öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı kredi ve burs olanaklarından da yararlanabilirler. Öğrenciler Çankırı Karatekin Üniversitesinin sunduğu her türlü sosyal, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda yer alan faaliyetlere, kulüplere, öğrenci topluluklarına katılabilir. Ayrıca üniversite kütüphanesi her türlü bilimsel araştırmaya açıktır ve kolaylıkla ulaşılabilirler.
Eğitim Sonrası
Konaklama işletmeleri (oteller, pansiyonlar, hosteller, moteller, apart oteller, kampingler vb.), yiyecek ve içecek işletmeleri (restoran, kafeterya, pastane vb.) ve seyahat acenteleri, ulaştırma hizmetlerinde (uçak, gemi, tren) ara eleman olarak iş imkanına sahip olabilirler. Özel sektörde çalışan meslek elemanlarının ücreti karşılıklı anlaşma ile belirlenmektedir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Turizm İşletmeciliği Programı Ön Lisans diplomasını alır ve mezun öğrenciyi Turizm Elemanı unvanı verilir. Oteller, Seyahat Acenteleri ve Ulaşım (uçak, otobüs, tren) şirketlerinde ara elaman olarak çalışabilirler.
Turizm Elamanı
Her türlü otel, seyahat acenteleri ve ulaşım şirketlerinin departmanlarında çalışan ara elemandır.
Mezun Olan Öğrencilerin Dikey Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Turist Rehberliği
- Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü
- Anadolu Üni.( Açıköğretim Fakültesi-Sınavsız)
İstihdam Olanakları
Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümünden mezun olan öğrencilerin iş imkanı oldukça geniş olup özellikle turizm kaynakları açısından çok zengin olan ülkemizde yılın 12 ayı ve 4 mevsimi ve dünyanın çeşitli bölgelerinde çalışabilirler. Konaklama işletmeleri (oteller, pansiyonlar, hosteller, moteller, apart oteller, kampingler vb), yiyecek ve içecek işletmeleri (restaurant, kafeterya, pastane vb) ve seyahat acenteleri, ulaştırma hizmetlerinde (uçak, gemi, tren) ara eleman olarak iş imkanına sahip olabilirler.
Programın Fiziki Kapasite ve Dağılım
Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri alanında sorgulayan, araştıran, katılımcı, dinamik, kültürel değerlerine sahip bireyler yetiştirmeyi, bilgi ve teknolojiyi kullanarak hizmet etmeyi, ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmayı kendine amaç edinmiştir. Turizm İşletmeciliği alanında ihtiyaç duyulan uluslararası düzeyde teorik ve uygulamalı eğitim almış, tercih edilen mesleki- teknik elemanlar yetiştirmektir.
- Mutfak Laboratuvarı :45 m2
- Servis Laboratuvarı: 30 m2
- Kat Hizmetleri Laboratuvarı: 25 m2